O țară cu obiective mărețe
Germania practică al doilea preț ridicat din Europa la curent electric, deși sprijinul primit din partea populației pentru energiwende – o trecere agresivă la energie regenerabilă – se ridică la impresionantul procent de 92%. Această susținere provine dintr-o mentalitate ecologică, dintr-o dorință colectivă de a renunța la energia nucleară și din legi care le permit cetățenilor să profite de pe urma vânzării energiei către rețea. Numai 27% din energia electrică a Germaniei provine din surse regenerabile; obiectivul este de a se ajunge la cel puțin 80% până în 2050.
În cadrul țării s-au adoptat măsuri diferite, orientate către posibilitățile și avantajele naturale. Piste pentru biciclete, mobilitate electrică, reducerea cantității de deșeuri și interdicții asupra produselor nereturnabile. Iată cum al doilea mare oraș din Germania, Hamburg, devine un oraș inteligent.
Ultima inițiativă a urbei a fost interzicerea capsulelor de cafea și a sticlelor din plastic în clădirile instituțiilor de stat. Hamburg, alături de alte orașe germane, va respecta directivele Senatului care stabilesc noi standarde de mediu pentru administrație în materie de consum, achiziții și mobilitate.
Achizițiile viitoare se vor efectua luându-se în considerare impactul asupra mediului al întregului ciclu de viață al produsului, capacitatea lui de a fi reciclat și reparat, ambalajul și impactul asupra climei și utilizării resurselor. Practic, cheltuielile anuale de 250 de milioane ale orașului Hamburg se vor axa pe produse mai etice și mai sustenabile.
Acesta este un semnal important, după cum confirmă senatorul Jens Kerstan din Partidul Verzilor: „În curând, administrația Hamburg va juca un rol important în Germania în ceea ce privește achizițiile și încheierea contractelor”.
Hamburg s-a făcut remarcat și cu proiectul Green Network, prin care a pus la dispoziție o rețea de piste pentru biciclete care fac legătura între toate străzile din oraș. Orașul intenționează să elimine mașinile de pe străzi și să împiedice vehiculele cu motor să intre în centrul orașului până în 2034. „În 15-20 de ani, orașul va putea fi vizitat exclusiv cu bicicleta sau pe jos”, a spus anul trecut Angelika Fritsch, purtător de cuvânt al administrației orașului Hamburg. „Le vom oferi oamenilor și posibilitatea de a face excursii, de a înota, de a practica sporturi nautice, de a se bucura de picnicuri și restaurante și de a admira natura chiar în oraș.”
Hamburg, ales drept Capitala Verde a Europei, este și un oraș maritim, iar portul lui comercial are un impact semnificativ asupra economiei orașului. Un proiect memorabil a fost recalificarea urbană a 155 de hectare destinate anterior operațiunilor portuare: HafenCity este un cartier nou care se laudă cu clădiri eficiente, panouri fotovoltaice și turbine eoliene și care investește în mobilitate sustenabilă. Piste pentru biciclete, stații de utilizare în comun a bicicletelor, stații de încărcare pentru vehicule electrice, spații verzi, mobilitate redusă, consum redus, surse regenerabile și eficiență energetică. Aceasta este definiția corectă a unui oraș inteligent.
Vaporaș alimentat 100% solar în Hamburg
foto: choosestainless.outokumpu.com
Sursa: www.lifegate.com
______________________________
Cu 62% din suprafață destinate pădurilor și spațiilor verzi, Dresden poate fi considerat unul dintre cele mai verzi orașe din Europa.
foto:tu-dresden.de
Landurile din Dresdner Heide, cea mai mare suprafață împădurită din oraș, se învecinează cu Dresden la nord, în timp ce parcul Grosser Garten se întinde chiar în centrul orașului.
Orașul de pe valea Elba se întinde cuibărit în zona rurală ondulată dintre podgorii și dealuri împădurite. Panglica verde-albăstruie a râului Elba se unduiește către oraș, flancată de pajiști întinse. Secole de planificare urbană futuristă s-au asigurat că Dresden poate fi perceput și astăzi ca o parte integrantă din peisajul văii Elba.
_______________________________
Bere, BMW și una dintre cele mai bune echipe de fotbal din lume, Bayern Munchen: al treilea mare oraș al Germaniei are multe de oferit. Dacă nu vă încântă sportul, gătitul și excelența automobilistică, Munchen este în frunte și în materie de sustenabilitate.
foto:globalperspect.com
Până în 2020, UE speră că 20% din energie va proveni din surse regenerabile ca vântul, soarele și biomasa. În Munchen, autoritățile sunt cu un pas înainte, țintind către 100% energie electrică curată până în 2025, ceea ce ar face din oraș lider mondial în materie de sustenabilitate.
„Am forțat companiile de utilități să investească în energie regenerabilă”, a declarat Hep Monatzeder, fostul primar al orașului Munchen, pentru emisiunea Innovation Cities de la CNBC. „Toate orașele mari trebuie să meargă în această direcție, altfel nu vom putea proteja planeta”, a adăugat Monatzeder.
Stadtwerke München, sau SWM, compania de utilități deținută de municipalitate, va trebui să producă 7,5 miliarde de kilowați oră de energie electrică ecologică pentru a atinge obiectivul.
Un obiectiv admirabil, dar realizabil?