Țară mică, realizări mărețe
Mica țară a Danemarcei (pop. 5,6 milioane de locuitori) și-a asumat un angajament serios față de sursele regenerabile. La începutul anilor '70 cantitatea de petrol importat furniza 92% din energia din Danemarca. Astăzi, rețeaua electrică a țării este alimentată din surse regenerabile în proporție de 40%, iar țara intenționează să ajungă la energie electrică regenerabilă 100% până în 2035 și la energie regenerabilă 100% în toate sectoarele până în 2050. Danemarca mai intenționează și să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2020 față de nivelurile din 1990 – fără a reutiliza creditele de carbon – cu zece ani înainte de termenul propus de UE.
Danemarca are norocul de a se bucura de viteze eoliene bune – în medie 7,6 metri pe secundă (ferma eoliană de la Altamount Pass, California, are între 5,3 și 7,1 m/s, iar puterea produsă crește ca de trei ori viteza vântului). Țara și-a propus să furnizeze 50% din consumul de energie electrică din energie eoliană până în 2020 și este pe drumul cel bun. În 2015, energia eoliană furniza 42% din consumul de energie electrică al gospodăriilor.
Danemarca a fost prima țară din lume care a construit ferme eoliene masive în larg, instalând o fermă eoliană de 5 MW la doi kilometri de țărm în 1991. De atunci, țara a mai instalat patru ferme eoliene, aducând capacitatea eoliană din larg la 1.271 MW. Țara mai are și 300 de turbine eoliene pe uscat, aducând capacitatea eoliană totală la 5.070 MW la 1 ianuarie 2016. Pentru a-și atinge obiectivul de 50% energie eoliană până în 2020, țara intenționează să mai instaleze turbine eoliene de 1.000 MW în larg și 500 MW în apropierea țărmului, dar și de a înlocui turbinele vechi de pe uscat cu unele de capacitate mai mare.
foto: <!-- [if gte mso 9]>
Danemarca este și un exemplu extraordinar de țară care ne arată cum se poate desprinde consumul de energie de dezvoltarea economică. În ultimii 30 de ani, consumul de energie s-a menținut relativ stabil, în timp ce produsul intern brut s-a dublat. „Eforturile noastre continue în materie de conservarea energiei au redus semnificativ cererea de energie electrică”, a declarat Henning Parbo, economist șef la Energinet, operatorul sistemului național de distribuție a energiei și gazului. „Și Danemarca nu este caracterizată de o industrie cu consum ridicat de energie.”
De fapt, Danemarca este una dintre cele mai eficiente țări din punct de vedere energetic din UE și OCDE, parțial pentru că multe companii daneze și-au optimizat procesele industriale, fabricile și echipamentele. Obiectivul Danemarcei este de a reduce consumul final de energie cu 7% până în 2020 față de 2010. Diferitelor sectoare energetice din Danemarca – petrol, gaze naturale și termoficare – li se alocă o cotă de economisire a energiei pe care trebuie să o atingă în funcție de cota de piață pe care o dețin. Asociațiile comerciale ale respectivelor sectoare deleagă apoi responsabilitatea pentru respectivele cote de economisire către companiile membre, tot în funcție de cota de piață. Țara a mai multiplicat de patru ori și eficiența termică a clădirilor noi din 1977 și a interzis încălzirea cu petrol și gaze a clădirilor noi în 2013.
Danemarca este, de asemenea, lider în materie de cogenerare de căldură și energie (CHP). 12% din toată energia din Danemarca este generată din biomasă și deșeuri organice în centrale CHP și peste 80% din termoficare este cogenerată cu energie electrică. Astăzi, există 670 de centrale CHP descentralizate în toată țara. Cea mai mare parte a biomasei folosite în prezent în Danemarca provine din deșeuri de paie și biodegradabile, iar 30% este importată din țările est-europene și Canada sub formă de peleți din lemn și așchii de lemn. Apărătorii biomasei susțin că arderea peleților din lemn reprezintă o formă de energie neutră carbonic, deoarece centralele care sunt sursa biomasei captează tot atâta CO2 atunci când se dezvoltă cât emit atunci când ard. Totuși, mulți consideră că colectarea lemnului pentru biomasă este oricum numai neutră carbonic nu și pune în pericol numeroase ecosisteme din lume.
În decembrie 2014, Ministerul Climatului, Energiei și Clădirilor din Danemarca a anunțat că urmează a se achiziționa numai biomasă produsă sustenabil. Acordul include cerințe pentru întregul lanț de aprovizionare cu biomasă și impune să se replanteze pădurile care furnizează biomasă pentru producerea energiei. Cu toate acestea, dezbaterile continuă, întrucât unii pretind că plantarea nu reprezintă o garanție a maturării sănătoase – cam tot atâta biomasă subterană trebuie să fie protejată ca volum și biodiversitate – și deși biomasa ar putea fi produsă sustenabil, magnitudinea materialului de biomasă recoltat ar putea fi nesustenabilă.
Deși variabilitatea energiei eoliene poate fi o problemă, un avantaj pe care îl are Danemarca îl constituie proximitatea ei față de țări către care poate exporta energie eoliană. Atunci când beneficiază de exces de energie eoliană, așa cum s-a întâmplat în iulie anul trecut când turbinele eoliene ale țării au produs 140% din cererea de energie electrică, Danemarca exportă către Suedia, Norvegia și Germania. Suedia și Norvegia importă energie electrică pentru a economisi apa din propriile rezervoare hidrografice și își folosesc hidroenergia în perioadele cu vânt slab. Germania folosește energie eoliană germană pentru a economisi cărbune, deși resursele sale regenerabile sunt atât de solide încât din cauza priorității legale (și raționale economic) de a livra, adesea limitează capacitatea Danemarcei de a exporta către Germania. Danemarca încearcă, de asemenea, să stabilească noi legături cu țări mai îndepărtate, cum ar fi Olanda și Anglia.
Cel mai important este faptul că operatorii de rețea danezi, care în urmă cu 15 ani spuneau că este imposibil să operezi rețeaua stabil cu trei cincimi energie regenerabilă, acum o fac fără probleme. Au ajuns să fie printre cei mai buni specialiști în integrarea resurselor regenerabile variate, distribuite, adesea variabile. Prin urmare, alimentarea cu energie electrică din Danemarca este cea mai fiabilă din Europa, cu puțin înaintea celei din Germania și de aproape zece ori mai fiabilă decât cea din Statele Unite.
Sursă: www.thinkglobalgreen.org
foto:denmark.dk