Clima = starea generala a atmosferei intr-o anumita zona sau regiune pe o perioada mai lunga de timp. Ca perioada de referinta, Organizatia Meteorologica Mondiala recomanda cel putin 30 de ani, dar si consideratiile pe perioade mai lungi, de exemplu secole sau milenii, sunt folosite la studiul climei. Clima este caracterizata cu ajutorul anumitor proprietati statistice, cum ar fi valorile medii, frecventele, durata si valorile extreme ale parametrilor meteorologici.
Efect de sera = fenomen prin care o parte din gazele atmosferei lasa radiatia solara sa treaca spre Pamant, dar impiedica caldura reflectata de suprafata terestra sa se imprastie in spatiu
Gaze cu efect de sera (GES) = vapori de apa (H2O), dioxid de carbon (CO2), ozon (O3), metan (CH4), protoxid de azot (N2O)
Amprenta climatica personala = efectul pe care o persoana il are asupra climei, tinand cont de totalul emisiilor de gaze cu efect de sera pe care le poate produce (masurate in CO2)
Starea vremii = starea fizica a atmosferei intr-o anumita regiune sau zona, la un anumit moment dat sau intr-o perioada scurta de timp, de la cateva ore la cateva zile. Starea vremii este descrisa cu ajutorul parametrilor meteorologici: temperatura aerului, viteza si directia vantului, umiditatea, nebulozitatea si precipitatiile.
Conditii atmosferice = sintagma folosita de meteorologi cand se refera la starea generala a vremii intr-o anumita regiune sau zona, timp de cateva zile sau saptamani.