BRASILIA/SAO PAULO (Reuters) – Brazilia, unul dintre marii emitenți de noxe cu efect de seră, a ratificat luni, 12 septembrie 2016, acordul de la Paris care prevede o serie de măsuri menite să limiteze încălzirea globală la maxim 2C, alăturându-se astfel celor mai mari poluatori  USA și China și ducând acordul un pas mai aproape de implementare.

Președintele Braziliei Michel Temer a semnat ratificarea în Brasilia, după ce aceasta a fost aprobată de ambele camere ale Congresului. SUA și China au semnat ratificarea pe 03 Septembrie 2016. Odată cu această ratificare, acordul de la Paris se apropie de îndeplinirea condițiilor de implementare.  Acordul va intra în vigoare odată cu ratificarea acestuia de către min. 55 țări (din cele 178 care au semnat acordul în Iunie 2016, la New York), reprezentând minim 55% din totalul emisiilor globale de CO2.

Națiunile Unite a anunțat că până la data de 7 Septembrie a înregistrat 27 de ratificări reprezentând 39% din emisiile globale de CO2. Brazilia adaugă procentajului în jur de 10-12% din totalul de emisii de carbon.

Temer, care a preluat președinția Braziliei permanent în luna august a acestui an după ce predecesoarea sa, Dilma Rousseff, a fost înlăturată, confirmă faptul că suportul țării sale pentru acord rămâne neschimbat și în actualul guvern.   

Cu ratificarea sa, Brazilia își reia angajamentul de a reduce emisiile de carbon cu 37% până în 2025 și cu 43% până în 2030, comparat cu nivelul anului 2005.  

Acordul de la Paris are ca obiectiv principal limitarea încălzirii globale la 2°C, cu scopul de a atinge o limită de 1,5°C.

Experții în probleme climatice susțin faptul că Brazilia trebuie să întocmească un plan pentru a-și atinge propriile obiective.

Carlos Rittl, care conduce o rețea de organizații de mediu numită Observatorul Climatic, susține faptul că guvernul ar trebui să includă problemele climatice pe agenda de planificare economică.

Acesta critică orientarea recentă către dezvoltarea rezervelor de petrol, spunând că resursele regenerabile precum enerhia eoliană și energia solară ar genera un număr mai mare de locuri de muncă într-un moment de șomaj ridicat, având în vedere faptul că Brazilia se confruntă cu cea mai mare recesiune din ultimii zeci de ani.

Observatorul Climatic a publicat săptămâna trecută un studiu prin care afirmă faptul că Brazilia va întâmpina dificultăți în a-și respecta angajamentele luate în cadrul acordului. Guvernul trebuie să adopte măsuri urgente și îndrăznețe.

Sursa: townhall.com  

 

 

Găsește cel mai apropiat punct de reciclare

Deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) pot fi eliminate in mod corect si responsabil prin intermediul punctelor de colectare din reteaua nationala Environ


Acceseaza harta interactiva