Dupa un deceniu de crestere rapida, ritmul de crestere anuala a emisiilor globale de CO2 inregistreaza o scadere, releva Indexul CCPI 2018, releva clasamentul realizat anual de Climate Action Network - Europe si German Watch, lansat pe 15 noiembrie 2017 la Conferinta ONU privind Schimbarile Climatice.
Romania continua sa fie deficitara la politicile nationale si implicarea in programele internationale privind schimbarile climatice, situandu-se la aceste capitole pe locurile 50 si 53 din 60 de tari. In 2017 a avut insa o performanta buna in ceea ce priveste mixul energetic, ocupand pozitii bune la capitolele energii regenerabile si consum de energie per locuitor si a compensat deficientele, ocupand in clasamentul general locul 26.
Daca implicarea guvernamentala ar fi fost una serioasa, tara noastra ar fi putut sa se situeze in primele 18 locuri cu performanta ridicata in combaterea schimbarilor climatice.
Jan Burck, co-autor al CCPI la "Germanwatch", a declarat:
"Observam in diplomatia internationala un angajament ferm fata de obiectivele climatice globale ale Acordului de la Paris. Tarile trebuie insa sa adopte masuri specifice care sa transpuna angajamentele la nivel sectorial'.
"Continuam sa vedem evolutii pozitive privind energiile regenerabile si eficienta energetica. Datele arata o crestere incurajatoare a energiei regenerabile, preturi tot mai mici pentru energia solara si eoliana si succese in economisirea energiei in multe tari, ceea ce a dus la stabilizarea emisiilor globale de CO2 in ultimii trei ani. Dar progresul este mult prea lent pentru o economie mondiala bazata pe energie regenerabila in câteva decenii, deoarece cresterea consumului de petrol si gaze este mai mare decât reducerea salutara in utilizarea carbunelui', a adaugat Stephan Singer de la Reteaua de actiune pentru clima (CAN) si co-editor al CCPI.
Deoarece nici o tara nu se afla pe o cale compatibila cu Acordul de la Paris, primele trei din CCPI 2018 sunt inca neocupate. Pe urmatoarele 3 locuri (de la 4 la 6) s-au clasat Suedia, Lituania si Maroc. La polul opus, cu cele mai slabe punctaje, se situeaza Coreea de Sud, Iran si Arabia Saudita.
Despre CCPI
Indexul de Performanta in Schimbari Climatice este un instrument creat pentru a creste transparenta in privinta politicilor climatice internationale. Pe baza unor criterii standardizate, indicele evalueaza si compara performanta de protectie a climei din 57 de tari, care sunt impreuna responsabile pentru mai mult de 90% din emisiile globale de CO2 legate de energie.
Mai multe despre metodologie pot fi gasite in brosura "Indexul de performanta in schimbarile climatice — Context si Metodologie" disponibil aici https://germanwatch.org/en/ccpi
Surse: Revista Ecologic si agerpres.ro