Incalzirea globala poate cauza o crestere semnificativa a frecventei fulgerelor, potrivit unui studiu realizat in Statele Unite, relateaza Reuters. Cercetatorii americani spun ca au calculat in ce masura fiecare grad Celsius in plus in procesul de incalzire globala va determina o crestere a frecventei fulgerelor. Luand in considerare factori precum nivelurile de precipitatii, fronturile atmosferice si incalzirea, ei au previzionat o crestere cu 12 la suta a numarului de fulgere pentru fiecare grad Celsius cu care creste temperatura medie globala.
Cele 11 modele climatice diferite folosite in cadrul studiului au indicat o crestere cu 4 grade Celsius intre momentul prezent si anul 2100.
Astfel, pentru fiecare doua fulgere produse in anul 2000, vor fi trei in 2100, arata calculele, adica a crestere cu 50% a frecventei acestor fenomene, deoarece furtunile vor deveni mai explozive in urmatoarele decenii din cauza incalzirii globale.
“In prezent, in Statele Unite se produc anual aproximativ 30 de milioane de fulgere. Astfel, in 2100, trebuie sa ne asteptam la aproximativ 45 de milioane pe an”, a declarat David Romps, de la Universitatea Berkeley din California, care a condus studiul, publicat saptamana aceasta in revista Science.
Aceasta crestere ar putea conduce la mai multe incendii de vegetatie, in conditiile in care fulgerele declanseaza deja jumatate din aceste incendii in Statele Unite. Fulgerele ucid, de asemenea, zeci de americani anual si este de asteptat ca acest risc sa creasca.
Cercetarea a fost realizata cu ajutorul datelor unei retele americane de detectoare de trasnete.
Cresterea temperaturii provoaca fulgere deoarece cantitatea vaporilor de apa din atmosfera — care reprezinta ‘combustibilul’ furtunilor — creste exponential pe masura ce aerul devine mai cald. Pe masura ce planeta se incalzeste, va exista mai mult astfel de combustibil, astfel ca atunci cand se declanseaza furtunile, ele vor fi mai ‘incarcate energetic’.
Aceasta crestere in energie a furtunilor este principala cauza a cresterii frecventei fulgerelor, a explicat Romps.