Expertii in schimbari climatice studiaza moduri de a raci planeta folosind geoingineria.

Dacă ați descoperi o cale de racire a planetei? Evenimentele meteorologice extreme sunt din ce in ce mai frecvente si mai feroce. Deoarece temperatura suprafeței pamântului continua sa creasca, la fel va fi si intensitatea dezastrelor naturale. In 2018, oamenii de stiinta vor face cateva miscari indraznete pentru a explora o tehnologie care ar putea inversa efectele schimbarilor climatice. Ei studiaza modalitati de a reflecta lumina soarelui inapoi in spatiu si de a raci planeta. Companiile de asigurari spun ca numarul catastrofelor cauzate de vreme a crescut de patru ori din 1970. In timp ce liderii lumii dezbat schimbarile climatice si disputa modurile in care oamenii isi pot schimba comportamentul pe pamant, unii oameni de stiinta discuta despre schimbarile pamântului in sine. In 2018, vor face studii in stratosfera  pentru a afla ce ar fi necesar si cce ar trebui facut pentru a raci planeta in mod direct.

Geoingineria este un domeniu de pionierat care, in 2018, ar putea atrage atentia tuturora. Echipa de la Universitatea Harvard este prima din lume care testeaza efectele pe care geoingineria solara le-ar putea avea in stratosfera. Experimentele care vor avea loc in 2018 nu vor afecta clima, dar daca intr-o zi vor fi implementate, aceasta interventie controversata ar putea ajuta la stoparea evenimentelor meteorologice extreme. Geoingineria solara are potentialul de a salva vieti, dar comporta si riscuri necunoscute. Exista temeri ca cercetarea in domeniul geoingineriei ar putea actiona in dtrimentul lupti pe termen lung impotriva schimbarilor climatice. Unii ecologisti spun ca efortul sustinut de reducere a emisiilor de dioxid de carbon ar putea fi diminuat daca apare ipoteza unei solutii rapida de rezolvare a problemei. Decizia privind controlul asupra unei tehnologii care poate afecta intreaga planeta nu este una usoara. In cele din urma se poate ajunge la concluzia ca geoingineria solara prezinta riscuri care nu merita asumate. Dar ignorarea acestei posibilitati s-ar putea dovedi si mai periculoasa.

 

 

Sursa: - The Economist

Găsește cel mai apropiat punct de reciclare

Deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) pot fi eliminate in mod corect si responsabil prin intermediul punctelor de colectare din reteaua nationala Environ


Acceseaza harta interactiva