COP23 - Noi Standarde pentru Evenimente
Toate impacturile de mediu ale COP 23 vor fi analizate și, acolo unde este posibil, vor fi reduse efectele negative asupra mediului. Standardul aplicat acestui eveniment este in conformitate cu sistemul de audit de mediu, recunoscut la nivel international EMAS, care stabileste o stacheta extrem de ridicata in ceea ce priveste serviciile eco-friendly.
Emisiile de CO2 care nu pot fi evitate, cum ar fi cele generate de transportul la si de la locul de desfasurare al COP23, trebuie compensate ulterior.
Barbara Hendricks, Ministrul federal al mediului, a arătat: "Vom lua măsuri pentru ca acest summit la nivel inalt pe probleme de clima sa fie cat mai ecologic posibil. Gestionarea ecologică a unui eveniment la care participă 25.000 de persoane din culturi și cu obiceiuri foarte diverse reprezintă o provocare majoră. De aceea, sunt încântată că furnizorii și contractorii nostrii pentru COP 23 susțin în mod activ atingerea acestui deziderat prin idei creative."
Gestionarea ecologică a conferinței se referă, printre altele, la consumul de hârtie, materiale reciclate, la o aprovizionare predominant vegetariană, organică și alimente selectionate din surse regionale, băuturi, la deșeuri, mobilitate, alimentarea cu energie electrică și apă, pavilioane și alte structuri temporare. Alt aspect important îl constituie creșterea gradului de sensibilizare în rândurile personalului și ale participanților la COP 23.
Provocările
Achiziții durabile
Ori de câte ori este posibil, COP 23 apelează la produse reciclabile sau materiale reciclabile/reutilizabile pentru tot ce înseamnă structuri temporare și materialele pentru conferință, până la ecusoane și sticlele cu apă. Peste 95 de furnizori și furnizori de servicii implicați în activitățile summit-ului s-au angajat să respecte un Cod de durabilitate care a avut la bază actualul cod de conduită al ONU. Acesta a fost completat cu instrucțiuni privind durabilitatea concepute special pentru COP 23 și a vizat expozanții și organizatorii pavilioanelor sau ai standurilor. De asemenea, cei 650 de voluntari au primit instrucțiuni de adoptare a unei conduite ecologice.
Optimizarea prevenirii risipei
În întreaga locație a COP 23 au fost instalate circa 50 dozatoare cu apă. Fiecare participant la conferință primește propria sticlă de apă, o măsură care generează numai ea o economie de peste jumătate de milion de cești de plastic. În plus, la conferința COP 23, documentele vor fi prezentate în principal prezentate în formă electronică, evitându-se astfel imprimările pe hârtie. Aprovizionarea prin catering se va concentra la rândul său asupra prevenirii risipei, cu ajutorul veselei reutilizabile. În cazul în care carpetele și gresia din pavilioanele din Zona Bonn nu pot fi reutilizate, acestea vor fi transformate în haine, încălțăminte, covorașe pentru autoturisme sau produse din pâslă.
Catering ecologic
Cele mai multe dintre felurile de mâncate oferite la summit sunt vegetariene, cel puțin jumătate din mese fiind preparate cu produse organice certificate. Carnea și peștele provin din surse organice certificate, în proporție de cel puțin 20% de la producători regionali. În plus, anumite produse, precum cafeaua, ceaiul și ciocolata provin integral din sectorul comerțului echitabil.
Mobilitate ecologică
La dispoziția participanților este pus un microbuz electric gratuit pentru deplasările între cele două locuri în care se desfășoară conferința, Zona Bonn și Zona Bula. Transportul public din regiunea Bonn este gratuit pentru toți delegații, organizațiile de observatori acreditați și jurnaliști pe toată durata COP 23. Parcul de autobuze cuprinde cca 15 vehicule cu motoare alternative. Cu ajutorul unui serviciu de transport din Rheinaue Park având în dotare microbuze electrice și cu celule de combustibil, participanții se pot deplasa între zonele Bonn și Bula. De asemenea, există 600 de biciclete puse la dispoziție gratuit pentru deplasările dintre aceste zone, către hotel sau centrul orașului.
Alimentarea cu energie electrică și eficiența energetică
Pe durata COP 23, încălzirea spațiilor interioare se va limita la o temperatură medie de 21 grade Celsius. Participanții și voluntarii au primit instrucțiuni de economisire a energiei, inclusiv prin stingerea luminii și închiderea aparaturii electronice atunci când acestea nu sunt folosite. Pe lângă maximizarea eficienței energetice, organizatorii COP au luat măsuri pentru ca o proporție cât mai mare din energia electrică utilizată în clădiri să provină din surse regenerabile. Microbuzul electric al societății de utilități publice Stadtwerke Bonn este alimentat în exclusivitate cu energie regenerabilă.
Compensarea emisiilor de dioxid de carbon
Inevitabilele gaze cu efect de seră, generate în principal de deplasările către și de la conferință, vor fi compensate prin reduceri de emisii certificate de înaltă calitate (CER) asigurate de proiectele internaționale din domeniul climei. Agenția Federală Germană de Mediu publică astăzi o organizarea unei licitații în acest sens, vizând proiecte ambițioase care să nu asigure doar reduceri ale emisiilor, ci și să crească durabilitatea din țara în care se desfășoară proiectul. Pentru a marca parteneriatul cu Fiji pentru COP 23, licitația se concentrează regional asupra statelor insulare mici în curs de dezvoltare (SIDS). Ulterior, Guvernul German va achiziționa CER de la aceste proiecte echivalente cu volumul emisiunilor generate de Conferința Climate Change în Bonn.
Certificarea EMAS
Performanța de mediu pe durata COP 23 va fi evaluată de un auditor de mediu independent. La încheierea conferinței de vineri, 17 noiembrie 2017, certificatul EMAS va fi prezentat Ministerului Federal al Mediului și UNFCCC în urma finalizării inspecției corespunzătoare. După conferință, toate datele privitoare la mediu vor fi evaluate pentru a face posibilă o comparație cu scopurile fixate, aceste informații urmând a fi analizate din nou de către auditorul de mediu.