Responsabilitatea politica: emisiile de gaze cu efect de sera trebuie reduse considerabil in intreaga lume, cat mai repede si sustenabil!
Tinta pe termen lung de a limita cresterea temperaturii globale la 2°C fata de epoca preindustriala, a fost fixata de catre comunitatea internationala in decembrie 2009 in Acordul de la Copenhaga, fiind recunoscuta oficial pentru prima data in anul 2010 la Cancun.
Pentru a putea respecta pragul de 2°C cu o probabilitate de mai mult de 50%, emisiile globale ar trebui reduse pana in anul 2050 cu minimum 50% fata de anul 1990. La aceasta se adauga faptul ca rasturnarea tendintei de crestere a cantitatii emisiilor la nivel global trebuie sa se produca cu mult inainte de anul 2020, preferabil pana in 2015. Cu cat tendinta mentionata se modifica mai tarziu, cu atat mai mult ar trebui reduse emisiile dupa anul 2020.
Aceste date furnizate de cercetatorii din domeniul climatologiei scot in evidenta nevoia imperioasa de actiune din partea guvernelor. Date fiind toate aceste amenintari la adresa mediului social si natural, cade in responsabilitatea decidentilor din domeniul politicilor de mediu la nivel international si national de a interveni prin masuri imediate si eficiente pentru protejarea mediului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Amploarea efectelor negative ale schimbarilor climatice depinde in mod considerabil de masura in care, la nivel politic, se va reusi limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera si astfel, a procesului de incalzire.
O crestere a temperaturii de maximum 2°C, tinta vizata de comunitatea internationala, nu poate anihila efectele incalzirii, dar le poate atenua in buna masura. O incalzire mai accentuata ar avea consecinte extreme, indeosebi pentru tarile in curs de dezvoltare si tarile insulare.
- Prev
- Next >>