Clima stabila pe Pamant - conditie vitala pentru om si natura
Clima planetei noastre reprezinta un sistem deosebit de complex, al carui motor il reprezinta radiatiile solare. O parte a acestora sunt reflectate de nori, elementele componente ale aerului si de suprafata terestra. O alta parte sunt transformate in radiatii termice atunci cand ajung pe Pamant sau in atmosfera si incalzesc sistemul. Radiatiile termice sunt emise inapoi in spatiu.
Raportul dintre radiatiile captate si cele emise este unul echilibrat: radiatiile solare - partile reflectate au aceeasi proportie ca si radiatiile termice emise de Pamant in spatiu.
Daca aceasta balanta a energiei este dezechilibrata de anumite procese sau factori, clima se schimba in mod continuu pana cand balanta de energie ajunge din nou in echilibru.
De-a lungul evolutiei in timp, in ciuda unor considerabile fluctuatii, conditiile climatice s-au echilibrat de asa natura, incat a fost posibila viata pe Pamant, asa cum o cunoastem astazi.
Un rol deosebit de importat il are atmosfera care asigura temperatura necesara pentru a face planeta locuibila, avand la baza asa numitul efect natural de sera, creat prin gazele prezente in cantitati mici in atmosfera - vaporii de apa, dioxidul de carbon, metanul si gazul ilariant.
Aceste gaze absorb o parte din radiatiile infrarosii emise de suprafata Pamantului in atmosfera (lasa radiatiile solare sa patrunda si reduc proportiile radiatiilor termice emise in spatiu).
Fara acest efect natural de sera, temperatura medie la nivelul solului ar fi de -18°C, iar Pamantul ar fi complet inghetat.
Inca din perioada preindustrializarii, omul a modificat componenta atmosferei si a sporit cantitatea gazelor cu efect de sera, in special cea de dioxid de carbon.
Printre principalele cauze ale schimbarilor climatice se numara modificari ale radiatiilor solare captate, ale celor reflectate si ale radiatiilor solare de caldura emise in spatiu si variabilitatea interna a sistemului climatic.